Podcast History Matters

Geschiedenis doet ertoe – en hoe! De podcast History Matters is de luisterversie van de gelijknamige collegetour die in het seizoen 2021-2022 in Theater Zuidplein en via de lokale omroep OPEN Rotterdam te zien is geweest.

Koloniale en slavernijgeschiedenis: hoe zat het ook alweer? Presentator Hasna El Maroudi neemt je mee. Aflevering 1 begint in de stad van nu. Daarna gaan we terug in de tijd, naar de 16e eeuw: hoe begon kolonialisme en slavernij? We volgen de ontwikkelingen in de 17 en 18e eeuw, zowel in de Amerika’s, het Caribisch gebied, als Afrika, Azië, Nederlands-Indië en de Molukken. Via de 19e eeuw van imperialisme en emancipatie komen we bij de 20e eeuwse bewegingen voor vrijheid, tegen kolonisering en racisme. De slotafleveringen gaan over het hier en nu, over hoe we kunnen werken aan onze toekomst, de koloniale schaamte voorbij.

Koloniale en slavernijgeschiedenis: wat is het volledige verhaal? Presentator Hasna El Maroudi gaat in gesprek met gerenommeerde historici en andere experts om te begrijpen hoe dit deel van onze geschiedenis nog altijd doorwerkt. De meeste afleveringen worden afgesloten door spoken word artiesten; laat je meevoeren in hun beleving en reflecties over de impact van de koloniale en slavernijgeschiedenis.

De podcast History Matters bestaat uit 27 afleveringen van 30 minuten en is beschikbaar via de volgende platforms:

Partners
De podcast History Matters is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam en de Van der Mandele Stichting.

Kijk op onze website www.historymatters010.nl voor meer onderdelen van History Matters.

Credits

Presentator: Hasna El Maroudi
Redactie: Wim Reijnierse (hoofdredactie), Hasna El Maroudi (eindredactie), Gijs Drijer (wetenschappelijk redacteur, NWO-VICI programma Exploiting the empires of others, Universiteit Leiden), Fariël Becker, Giovanni Burke, Loulou Drinkwaard, Yulia Irma Pattopang (gastredactie, Indisch Herinneringscentrum Den Haag), Maartje Hids (stage Universiteit Leiden), Reza Cheuk Alam (stage Erasmus Universiteit Rotterdam).
Gastredactie: Breana Bute en andere studenten van Albeda, Hogeschool Rotterdam, Zadkine en het Veurs Lyceum hebben als gastredacteur meegeholpen om goede vragen te bedenken voor de sprekers.
Zakelijk leider: Hiolanda Fortes
Productie: Dulcineia Lopes de Brito
Technische coordinatie: Marc van Staveren
Registratie: Online Video Producties i.s.m. CMNITY
Fotografie: Nicky Angelina Visuals, H. Bellakoud, M. Santana en CMNITY
Grafisch ontwerp: More Than Live
Media Partner: OPEN Rotterdam

Met een speciaal woord van dank: Peter Dijkstra, Ahmet Dikbas, Aurora Peters, Maria-Teresa Snelders, Miranda van Spengen