Collegetour History Matters 

#HistoryMatters010

Geschiedenis doet ertoe – en hoe! In september 2021 start in Theater Zuidplein het nieuwe programma History Matters – over het Rotterdamse koloniale en slavernijverleden en de relevantie daarvan voor het heden. Altijd al willen weten wie Piet Heyn was? En waarom ruim een eeuw na het plaatsen van zijn standbeeld in Rotterdam er nu kritiek klinkt? Of waar in de stad de sporen van de geschiedenis nog zichtbaar zijn? Journalist Hasna El Maroudi neemt je elke maand met een gevarieerd programma mee in de ontdekkingstocht waarin de nadruk ligt op het vergroten van de kennis van ons gezamenlijk verleden. Rotterdammers, experts, studenten van het Albeda College, Zadkine en Hogeschool Rotterdam denken als gastredacteur mee over relevante hedendaagse thema’s die aansluiten bij de geschiedenis.

History Matters is een nieuw programma van stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst (GVGT). Eind vorig jaar verschenen drie boeken over de koloniale en slavernijgeschiedenis van Rotterdam. Carlos Goncalves, voorzitter GVGT, vertelt: “We willen de kennis uit die drie dikke boeken delen met zoveel mogelijk Rotterdammers, jong en oud, wit en zwart. Alles begint met weten waar we vandaan komen. Je kunt de geschiedenis van Rotterdam niet begrijpen zonder kennis van het koloniale en slavernijverleden van de stad. Ik wil me er graag voor inzetten dat we in Rotterdam op een respectvolle manier leren omgaan met elkaars geschiedenis. “

Hasna El Maroudi: “Als Rotterdamse en als journalist ben ik benieuwd naar hoe mensen omgaan met een geschiedenis van pijn, of een geschiedenis van schaamte. Stop je iets weg? Of wil je er juist graag over spreken? Hoe werkt dat? Wat is er nodig om een gevoel van rust en erkenning te bereiken? En hoe kunnen we ons straks misschien wel richten op de toekomst?”

History Matters wordt mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van de Gemeente Rotterdam.