22 juli 2020
#historymatters en #history010: in gesprek over geschiedenis en thuis voelen in een wereldstad

Op 22 juli 2020 hebben we vanuit Podium Grounds de LIVE STREAM uitgezonden met hashtags #historymatters en #history010. Dit praatprogramma was het resultaat van een bijzondere samenwerking met festival Delfshaven400, gebiedscommissie Delfshaven en diverse heel betrokken bewoners en professionals.

Je ziet:

  • Gespreksleiders Sonya Dias en Jermaine Berkhoudt
  • Antropoloog Francio Guadeloupe
  • Gasten: Tim de Haan, Jorge Manuel Oliveira Lizardo, Dolores Hart, Danielle Gomes en Jean-Marie Molina
22 juli 2020 History010 Delfshaven400 Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst
Foto: Nielma Harpal

Maak “moeilijke” geschiedenis bespreekbaar
Het praatprogramma had als doel meerdere perspectieven op geschiedenis bespreekbaar te maken. En meer bewustzijn te creëren voor de gevoeligheden die ingesleten beelden en woorden kunnen oproepen. Waarom? In de gebiedscommissie Delfshaven was grote ophef ontstaan toen inwoners bezwaar hadden gemaakt tegen de manier waarop Stichting Pilgrim Harbour de komst van VOC-replica-schip de Halve Maen had aangekondigd. De spanning tussen VOC-nostalgie en Black Lives Matter-beweging was voelbaar. De gebiedscommissie vroeg GVGT om te helpen het gesprek op gang te brengen, de verbinding te leggen. U kunt het programma via de video alsnog bekijken.

Timeline
In dit programma is voor de eerste keer openbaar gewerkt met een online tijdbalk, onderdeel van het project HISTORY010. Deelnemers konden een voor hen belangrijke historische persoon of gebeurtenis toevoegen aan de Rotterdamse tijdbalk die via de website www.gvgtrotterdam.nl zichtbaar is.

Na afloop van de LIVE STREAM uitzending bleven de ongeveer 25 aanwezigen napraten over de thema’s die waren gepasseerd. Ook de programmering/ presentatie van het VOC schip de Halve Maen kwam hierbij een de orde.

22 juli 2020 History010 Delfshaven400 Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst
Foto: Nielma Harpal

De live stream is verzorgd door Valor Media. De live stream werd uitgezonden over meerdere kanalen:

  • OPEN Rotterdam
  • Gedeeld Verleden Gezamenlijke toekomst (Facebook: 2200 weergaven)
  • Delfshaven400

Qua deelnemersbereik, konden er bij deze activiteit slechts weinigen fysiek aanwezig zijn vanwege de corona maatregelen: 50 personen. Dankzij de streaming en de beschikbaarheid via sociale media heeft de opname van het event bijna 5000 personen bereikt.  

 

#History matters werd georganiseerd door Gedeeld Verleden Gezamenlijke toekomst.

In samenwerking met: Podium Grounds, Gebiedscommissie Delfshaven en Delfshaven400.
Productieleiding: Marianne Smitshoek (Delfshaven400)
Programmering: Wim Reijnierse (GVGT)
Financieel mogelijk gemaakt door Stichting Rotterdam Festivals.