Rotterdam Route “History Matters” online

Geschiedenis doet ertoe – en hoe! Vanaf vandaag kun je via de bekende Rotterdam Routes app de stadswandeling “History Matters” downloaden en zo de stad met andere ogen gaan ontdekken. Het thema van deze nieuwe stadswandeling is: de Rotterdamse koloniale en slavernijgeschiedenis. Gidsen Dewi Reijs, Wim Reijnierse en Nyanga Weder brengen je langs 30 plekken met een interessant verhaal. Speciale gasten onderweg zijn burgemeester Ahmed Aboutaleb en stadsdichter Dean Bowen.

De stadswandeling is de nieuwste creatie van het team History Matters van stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst (GVGT). Eind 2020 verschenen drie boeken over de koloniale en slavernijgeschiedenis van Rotterdam. Carlos Goncalves, voorzitter GVGT, vertelt: “We willen de kennis uit die boeken delen met zoveel mogelijk Rotterdammers, jong en oud, wit en zwart. Alles begint met weten waar we vandaan komen. Je kunt de geschiedenis van Rotterdam niet begrijpen zonder kennis van het koloniale en slavernijverleden van de stad.”

De stadswandeling is niet alleen heel informatief, maar ook een gezellige manier om samen met familie, vrienden, scholieren of collega’s de stad in te trekken. Je reist van de 17e eeuw naar nu en je ontmoet Piet Hein, Hatta en Winne. Je maakt stap voor stap kennis met de geschiedenis van de stad en de verschillende manieren waarop Rotterdammers denken over de erfenis van het koloniale en slavernijverleden. De route is samengesteld door Liane van der Linden, Zico Lopes en Wim Reijnierse. De Rotterdam Route History Matters is mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van de Gemeente Rotterdam.

Rotterdam Routes
Rotterdam beleef je op straat, verrassend en anders dan elke andere stad. Met de gratis en unieke Rotterdam Routes App (iOS en Android) ontdekt de deelnemer de mooiste plekken en hoort daarbij de leukste en interessantste verhalen. Er zijn tientallen routes, en iedere route kan overal starten. Met de telefoon is het eenvoudig navigeren van punt naar punt. En de gidsen van die routes: dat zijn échte Rotterdammers. Zij nemen je graag mee op sleeptouw. Zo kan je bijvoorbeeld op stap met Hugo Borst langs alle verwijzingen naar Erasmus, met kunstenaars langs alle streetart-kunst, ga je op zoek naar de parels van de Afrikaanderwijk of de hipste plekjes in Het Oude Noorden? De app is gratis in staat garant voor uren wandelplezier.

 

Zie ook: www.rotterdamroutes.nl , of www.historymatters010.nl
Foto: Slavernijmonument/ Max Dereta/ CBK Rotterdam