History Matters 010

History Matters is een educatief programma dat deel uitmaakt van de stichting, Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst, waarbij leren voorop staat. Het leren van de historici en van elkaar als Rotterdammers over het koloniale en slavernijverleden van de stad.

College Tour

Het programma is gebaseerd op het Rotterdams onderzoek naar het koloniaal- en slavernijverleden van de stad en omvat 12 onderwerpen.

Podcast 010

De Podcast History Matters is de luisterversie van de gelijknamige collegetour die in het seizoen 2021-2022 in Theater Zuidplein en via lokale omroep OPEN Rotterdam te zien is geweest, want geschiedenis doet ertoe – en hoe!

Stadswandeling

Wil je ons verhaal horen over de ontwikkeling van Rotterdam? In deze route zetten we de verhalen over de koloniale geschiedenis centraal. We nemen je mee langs historische plekken uit de 17e en 18e eeuw en langs modernere gebouwen uit de 19e en 20e eeuw. Welkom in Rotterdam anno nu.

Geschiedenis doet er toe. En hoe!

Lees je liever

De geschiedenis over slavernij en kolonisatie staat beschreven in allerlei soorten boeken.

Ga bijvoorbeeld naar Nederlands-Indiรซ met Thom Hoffman. Of lees de historische roman van Arthur Japin over twee Afrikaanse prinsjes in de 19e eeuw.

Ben je nieuwsgierig naar leesboeken over het koloniale verleden van Rotterdam? Dan kunnen deze boeken zeker niet ontbreken in je collectie:

Rotterdam, Een postkoloniale stad in beweging 1

Het koloniale verleden van Rotterdam 2

Rotterdam in slavernij 3

Over History Matters

Onze missie is het zichtbaar en bespreekbaar maken van een gedeelde geschiedenis van ons Rotterdammers, die tot nu toe onderbelicht is gebleven. We willen de koloniale en slavernijgeschiedenis zichtbaar maken en uit de sfeer halen van verborgenheid en zwijgen. Ook willen we zichtbaar maken hoe die geschiedenis doorwerkt in het heden van onze stad. De verschrikkelijke geschiedenis van slavenhandel en slavernij kunnen we niet ongedaan maken, maar wat we wรจl kunnen, is ons laten informeren over de geschiedenis, luisteren naar elkaars verhalen, onze mening even opschorten, aandacht en respect geven aan de behoefte aan erkenning en saamhorigheid.

Wij geloven dat educatie en dialoog bijdragen aan verbinding in plaats van vervreemding, binnen en tussen groepen in Rotterdam. History matters, geschiedenis doet ertoe. Wij zijn voor een diverse en inclusieve stad die zijn verantwoordelijkheid pakt, waarin iedereen vrij is, en mensen met verschillende meningen naast en met elkaar kunnen leven. Met dit programma dragen we bij aan het verwerven en overdragen van kennis, aan bewustwording en begrip, erkenning en verzoening binnen en tussen groepen. Ook dragen we bij aan initiatieven die gericht zijn op de herdenking en erkenning in de publieke sfeer van het Rotterdamse koloniale en slavernijverleden door educatie en dialoog. Deze missie kunnen we alleen samen realiseren.

Uitgelicht

Tijdens de collegetour werden er vragen gesteld en antwoorden gegeven door het publiek en gastsprekers. We lichten hier een aantal mooie punten uit.

PIET HEIJN WERD GEZIEN ALS ‘HELD’

Het is dan lastig om te accepteren dat hij ook meedeed aan de slavernij. De waarheid is soms lastig te accepteren.

Gert Oostindie
Hoogleraar

ZIEN WE HET KOLONIALEN VERLEDEN VANDAAG NOG TERUG IN ROTTERDAM?

Zeker! In de mensen. In onze gebouwen. In bekende winkels. Zelfs in onze straatnamen bijvoorbeeld Witte de Withstraat. Maar bovenal in onze mentaliteit.

Breana
Student

WAAROM WAS ER SLAVERNIJ

Het simpele antwoord is economisch gewin. Maar ook was het niet wenselijk om dwangarbeid met witte Europeanen te plegen door het christelijke geloof.

Rosalie
Studen


  1. onder redactie van Francio Guadeloupe, Paul van de Laar en Liane van der Linden. โ†ฉ๏ธŽ
  2. onder redactie van Gert Oostindie โ†ฉ๏ธŽ
  3. door Alex van Stipriaan โ†ฉ๏ธŽ