History Matters aflevering #1 – Thuis in een postkoloniale stad

Geschiedenis doet ertoe – en hoe! Op vrijdag 24 september 2021 ging History Matters van start, een nieuw programma van Stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst (GVGT). Daarin worden maandelijks studenten van Albeda, Zadkine, Hogeschool Rotterdam en andere geïnteresseerden in Theater Zuidplein bijgepraat door historici over het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam. Gemaakt voor en door Rotterdammers, om in gesprek te raken over het koloniale verleden én de doorwerking ervan vandaag in de stad.

Het thema van aflevering #1 is “thuis in een postkoloniale stad”. De Rotterdammers staan centraal. Hoe is onze demografie te herleiden naar onze geschiedenis? We onderzoeken het gevoel van thuis-zijn in Rotterdam, in de wetenschap dat veel Rotterdammers ooit van ver naar hier zijn gekomen. In deze eerste aflevering ondervragen studenten en presentator Hasna El Maroudi historicus Esther Captain over de veranderende demografie van Rotterdam, en draagt spoken wordartiest Zaïre Krieger één van haar stukken voor.

In deze eerste aflevering geeft ook historicus Gert Oostindie een mini-college. Hij neemt de kijker mee naar de plekken op de wereld waar de Nederlanders zich vestigden in het koloniale tijdperk. Oostindie bespreekt de belangrijkste conclusies uit het onderzoek “Het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam”. Spoken word artiest Zaire Krieger reflecteert op het thema “thuisvoelen in een postkoloniale stad

Wilt u reageren op de eerste aflevering van de reeks History Matters? Zou u zelf een vraag willen stellen aan de historici? Stuur ons een email via info@gvgtrotterdam.nl en/of bezoek onze volgende collegetour aflevering in Theater Zuidplein (kaartverkoop via www.theaterzuidplein.nl).